Martin Benda

Pro školní rok 2014/2015 byla vypsána od MŠMT soutěž na bicí nástroje. Byla to pro mne výzva, jelikož podle mého názoru mám ve třídě řadu šikovných žáků. Každá soutěž vyžaduje dlouhodobou přípravu, tedy spoustu volného času pro učitele i soutěžící. Přihlásil jsem čtyři své žáky. Okresní kolo, které se uskutečnilo na Mělníku proběhlo v přátelském duchu, kde porota prohlásila o mém jediném postupujícím žáku Martinu Bendovi, že je na něm vidět obrovská chuť hrát.

Martin Benda je velice talentovaný chlapec, který by bez veliké podpory rodičů a vlastní píle nedošel k získání prvního místa v okresní, krajské, ale i celostátní soutěži. Stojí za zmínku, že rodiče Martina vytvořili domácí kapelu moderního stylu a často společně vystupují na veřejnosti doma i v zahraničí. Odtud pramení hnací motor a motivace Martinova hudebního rozvoje.

Martin miluje metalovou muziku a bylo na mně, abych ho v tomto směru podpořil. Proto jsme zařadili mezi soutěžní repertoár jednu skladbu metalového typu. Pak už jen stačilo naučit se různé „fígle“ povinné skladby a přidat skladbu rockového charakteru. Toho všeho se Martin zhostil velmi svědomitě a od první chvíle bylo vidět, s jakou chutí pracuje.

Při celostátní soutěži jsem měl trochu obavy z konkurence a z klasicky orientované poroty, ale musím říct, že mé obavy byly zbytečné. Porota byla složena z mladých lidí přístupných i moderní hudbě. Vzpomínám si, jak se před vystoupením Martin ke mně obrátil a řekl že má trému. Hned jsem mu odpověděl ať trému přijme, že k těmto situacím patří a že určitě po dvou úderech na soupravu tréma zmizí.

A tak se také stalo.

V  Martinově kategorii bylo v celostátním kole šest soutěžících a byl jsem mile překvapen, když byl opět vyhlášen jako vítěz !

Jaromír Hrbek